“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Vergeet God niet!

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

‘Vergeet God niet!’ lees ik op de immense digitale reclamezuil aan de Goudse Schouw, terwijl ik Alphen binnenrijd. Ik wrijf mijn ogen uit. Die tekst ken ik. Al vanaf het moment dat wij in Alphen kwamen wonen is me het bordje aan de Prins Bernhardlaan opgevallen. Het was een wat groezelig uithangbord en het hing niet eens recht aan de lantaarnpaal, maar ach, wel schattig. Het schijnt er al sinds 1966 te hangen op initiatief van de hervormde en gereformeerde evangelisatiecommissie. Zou het bordje aan de Bernhardlaan gesneuveld zijn vanwege de wegwerkzaamheden? En is het nu herrezen op die reclamezuil? Maar wie heeft dat initiatief genomen? Niet de burgerlijke overheid, denk ik. Die bemoeit zich niet met God.

We leven in een tijd waarin God uit de gratie is geraakt.

We zijn overal mee bezig, maar niet met God.

Vroeger werkten bevlogen christenen graag met bijbeltekstevangelisatie. Men hing in de publieke ruimte een bord op met een krachtige bijbeltekst, in de hoop dat mensen erdoor geraakt en bekeerd zouden worden. In het trappenhuis van het Leidse Diaconessenhuis hangt nog altijd de tekst: ‘Mijn oog zal op u zijn’ (Psalm 32:8). Toen die tekst in 2003 werd overgesausd vanwege een renovatie, leidde dit tot een hoos van protest. Even later hing het er weer. Het is vele zieken én gezonden tot troost. Op de vroegere Pauluskerk in Rotterdam stond ook zo’n prachtige tekst: ‘Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede’ (Romeinen 12:21).
Maar de Alphense tekst die ons aanspoort om God niet te vergeten komt niet uit de Bijbel. Misschien kon de evangelisatiecommissie geen goede vinden. Of men werd het niet eens en heeft toen maar zelf een tekst bedacht. Een reclamebureau had waarschijnlijk iets beters verzonnen. Toch ben ik hem steeds mooier gaan vinden in de loop der jaren. We leven in een tijd waarin God uit de gratie is geraakt. We zijn overal mee bezig, maar niet met God. Hij lijkt wel vervluchtigd. Zelfs bij vrome christenen is dit sluipende proces merkbaar. Maar daardoor verliezen we ongemerkt iets belangrijks. Ook als samenleving. We verliezen iets wat te maken heeft met de ziel van ons volk, de zin en de betekenis van ons bestaan. Misschien had de evangelisatiecommissie in 1966 een vooruitziende blik, een profetische kijk. Terwijl wij ons in 2017 haastig langs de wegen bewegen en nergens meer tijd voor hebben, herinneren zij ons aan iets wat we vergeten zijn. Er is meer, veel meer! Stel je in verbinding met hem. Vergeet God niet!

Ds. Peter Smilde

Recent toegevoegd

Oudere berichten