“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

VEERLE BRIL EN ROMY SPÖRL

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Wat betekent Taizé en de Taizéviering voor jeugdige gemeenteleden? Aan het woord: Veerle en Romy

Met haar achttien jaar is Veerle Bril het jongste lid van de Taizévoorbereidingsgroep in de Alphense PKN-gemeente de Lichtkring. De eerstejaarsstudente Aarde en Economie (ze is net terug van een week veldwerk in Limburg) werd door Sara van der Nagel bij de groep gevraagd, die inmiddels een vaste club vormt. Gezamenlijk organiseren ze vier Taizévieringen per jaar, twee voor kerst en twee erna.

Veerle: “Dat ik de jongste ben, merk je soms wel. Ik ben bijvoorbeeld vóór het gebruik van de beamer tijdens de viering, terwijl anderen (vanwege de sfeer) de voorkeur geven aan een papieren liturgie. Maar ja, dat is niet echt duurzaam!” Lachend: “We gaan de beamer nu wel een keer proberen.”

Ook wil ze graag meer jongeren enthousiast maken voor de vieringen. “Er is nog veel te winnen, bijvoorbeeld bij de leden van de jeugdkerk.”

Zelf wordt Veerle (die graag eens naar Taizé zou gaan) vooral aangetrokken door de mooie liederen, de herhaling van melodieën en de stiltemomenten. In haar vrije tijd speelt ze harp. “Dus misschien ga ik zelf ook nog eens zorgen voor de muzikale begeleiding tijdens een viering!”

In juli reist Romy Spörl (21) met een groep van zeven jongeren voor de eerste keer af naar Taizé. Wat ze daar verwacht te vinden? “Vooral rust, ook omdat alles daar op vaste tijden gebeurt. Daardoor raak je als het ware gefocust en kun je je op andere dingen richten, om stil te staan bij God.” Belangrijk is wel de intentie waarmee je naar Taizé komt, denkt ze. “Je moet er wel voor openstaan.”

Dat geldt ook voor de Taizévieringen in de Goede Bron, waar Romy via de jeugdkerk bij betrokken is geraakt. “Er heerst dan een hele bijzondere sfeer, bijna zen”, vertelt ze. “Er is dus geen preek, maar wel gezang dat repetitief is. Door die herhaling ontstaat er als vanzelf een sfeer waarin je God zoekt. Niet een extern iets, meer iets van binnen. Maar nogmaals, het moet je wel aanspreken.”

Ook zij hoopt dat de Taizévieringen meer jongeren gaan trekken, want meestal zijn de aanwezigen wat ouder. “Maar ja, je moet ook wel een tijd stil zitten…”

De reis naar Taizé maakt pedagogiek-studente Romy in een busje, samen met andere leden van de christelijke studentenvereniging Navigators uit Den Haag. Romy: “Ik denk wel dat na mijn eerste bezoek er meer zullen volgen!”

Carien Mensink-Ferguson

Recent toegevoegd

Oudere berichten