“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Van klaslokaal naar kansel 

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Els Klok nieuwe predikant in de Lichtkring

Op zondag 27 september werd ds. Els Klok bevestigd als predikant in de Lichtkring. Ds. Anne-Marie van Briemen, kerkelijk werker Wilna Wieringa en zij vormen samen het pastorale team van de Lichtkring, dat dankzij haar komst nu weer compleet is. Tijd voor een kennismaking.

Hoe is het om voor het eerst als gemeentepredikant aan de slag te gaan?

“Ja, de Lichtkring is mijn eerste gemeente inderdaad. Ik moet nog een beetje uitvinden hoe ik de dingen ga aanpakken. Er is zoveel informatie die op me afkomt! En ik wil graag snel de gemeenteleden leren kennen.”

Het vak van gemeentepredikant was niet de eerste beroepskeuze van Els. Opgegroeid op de Veluwe, in reformatorische kring, was dat ook niet bepaald vanzelfsprekend. Toch overwoog ze het predikantschap al tijdens haar studie klassieke talen. Als jonge twintiger vond ze destijds dat ze nog niet voldoende levenservaring had om als dominee in een gemeente aan de slag te gaan. En dus stond Els eerst enkele jaren voor de klas op een middelbare school, naast een baan op de Universiteit Leiden. “Waarom ik toch geswitcht ben, en alsnog de predikantsopleiding ben gaan volgen? Het klinkt misschien raar, maar de basis daarvoor ligt in een burn-out. Een moeilijke periode, maar ook een tijd waarin je loskomt van het normale. Het was voor mij een kans om alles weer eens te heroverwegen. Langzaam groeide ik toe naar de mogelijkheid om predikant te worden. Daar ging wel wat tijd overheen, want gezien mijn achtergrond en opvoeding was dat toch wel een grote stap.” 

Els Klok, nieuw predikant van de Lichtkring in Alphen aan den Rijn

“Ik voel me thuis bij de doelstelling van de gemeente zelf: Je meer naar
buiten richten”

Een goede keuze, zo bleek al snel. “Die studieperiode, dat was voor mij een heel waardevolle tijd,” gaat Els verder. “Het mooie van de predikantsopleiding is dat je in die studie niet alleen met theologische kennis bezig bent, maar ook met jezelf als persoon en je eigen geloof. Het voelde goed, en het was voor mij de bevestiging dat ik de juiste weg was ingeslagen.” Die bevestiging merkte Els ook in haar stagetijd, en zeker bij het voorgaan in diensten. “Bij het voorgaan merk ik dat alle aspecten van wie ik ben en wat ik kan, samenkomen. En daar word ik blij van.”

En toen kwam de Lichtkring in beeld, een gemeente waar Els al wel eens over gehoord had. Dat zij nu in die gemeente in Kerk en Zanen is aangesteld, heeft misschien wel zo moeten zijn. “Zo voelt dat wel ja. Toen ik aan de procedure begon, hield ik alle opties nog open, wilde ik eerst eens gaan ontdekken of we wel bij elkaar zouden passen. Maar het eerste gesprek was direct al erg leuk. En er waren meer voortekenen waardoor ik nu wel durf te erkennen dat God dit voor mij voor ogen heeft.”
De inzegening van Els als predikant op 27 september, door haar twee nieuwe collega’s, de voorzitter van de kerkenraad en drie predikanten uit Gouda en Reeuwijk, was daar de ultieme bevestiging van. 

En nu aan de slag! Wat wil Els in de Lichtkring bereiken? “Poe, ik begin net, daar ga ik geen grote uitspraken over doen”, lacht de nieuwbakken predikant. “Maar ik voel me thuis bij de doelstelling die de gemeente zelf heeft. De Lichtkring wil zich meer naar buiten richten. Dat vraagt een kritische blik naar onszelf. Wie zijn wij, hoe regelen wij de dingen? En in hoeverre zijn wij bereid om vaste patronen te doorbreken, het veilige soms los te laten en open te staan voor anderen? Ik geloof dat daar onze roeping ligt. Uiteindelijk gaat het erom dat mensen bij God komen. Daar ligt mijn taak, daar ligt de taak van de kerk. En dat doen we samen, maar zeker ook met Gods hulp.”

Diana Boerefijn

Recent toegevoegd

Oudere berichten