“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

“Samen zijn wij kerk, ook in Alphen aan den Rijn”

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Ja, dan krijg je die vraag: Johan, lid worden van de synode, is dat niet iets voor jou? De synode? Wat moet ik me daar nu bij voorstellen? Eerlijk gezegd was dat wel de eerste gedachte die bij mij opkwam toen ik benaderd werd om zitting te nemen in de synode namens de classis Alphen aan den Rijn. De beelden die ik erbij kon bedenken? Oeverloos vergaderen, debatteren volgens strakke regels, taaie stukken, veel papier. Ja die beelden zijn inderdaad wel uitgekomen. In de drie jaar dat ik lid ben van de synode heb ik voor de vergaderingen al een meter papier binnen gekregen met diverse vergaderstukken. Ook de debatten gaan soms wel langer door dan ik zou willen. Er kan best wel eens ‘gezeurd’ worden over kleine details. Tegelijk is het een eenzijdig beeld. Synode is ook met elkaar spreken over inspirerende en moeilijke thema’s als avondmaal, liturgie, voltooid leven en orgaandonatie. Wat is het dan ook mooi om te zien hoe wij als PKN een veelkleurige kerk zijn. Een kerk waarin plaats is voor eenieder die op zoek is naar geloof, hoop en liefde. We zijn een kerk die uitblinkt in ‘eenheid in verscheidenheid’. En wat is het een voorrecht om daarin een rol te mogen spelen.

Het hoofdthema in de afgelopen jaren was ‘Kerk 2025’. Een veelbesproken onderwerp ook in de media. Een boeiend geheel waar veel details (bisschop versus classispredikant) van naar voren zijn gebracht. Maar Kerk 2025 is meer dan die details. Kerk 2025 heeft niet voor niets de ondertitel ‘waar een Woord is, is een weg’.

Kerk 2025 is terug naar de basis, terug naar de Bijbel, terug naar die prachtige verhalen waarin wij geloof, hoop en liefde mogen ervaren en doorgeven. De synode lijkt ver van ons bed, maar komt door die verhalen, door die gesprekken voor mij heel dichtbij. Ik hoop dat het u als kerkganger dient om juist ook uw eigen plek te ervaren als een vindplaats van geloof, hoop en liefde. Samen zijn wij kerk, ook in Alphen aan den Rijn.

Op 9 maart komt de synode weer bij elkaar. Als u meer wilt weten over de synode, kijkt u dan vooral op de website van onze Protestantse Kerk. Via deze column hoop ik u een kleine kijk in de keuken te geven. Als u vragen heeft, stel ze gerust.

Johan Wijnhorst
e-mail: jpwijnhorst@hotmail.com

Johan Wijnhorst

Johan Wijnhorst

Gemeentelid van de Sionskerk in Alphen aan den Rijn, is synodelid voor de classis Alphen aan den Rijn. Van tijd tot tijd zal hij een column schrijven over zijn ervaringen.

Recent toegevoegd

Oudere berichten