“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Op reis vanuit uw huiskamer

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Reisverhalen van Jan Pons via Kerk TV

Jarenlang was Jan Pons (gemeentelid van de Lichtkring in Alphen aan den Rijn) reisleider bij een christelijke reisorganisatie. Het bracht hem op vele uiteenlopende plekken op de wereld. Van Andorra tot Zuid-Afrika, van Canada tot Patmos: stuk voor stuk reizen waar hij graag over vertelt. En nu elkaar ontmoeten even niet kan, laat staan écht op reis gaan, neemt Jan u graag via Kerk TV mee naar mooie of bijzondere plekken op de wereld. U kunt het gewoon meemaken vanuit uw luie stoel.

“Mijn werk als reisleider was heel veelzijdig. Het waren volledig georganiseerde reizen waarin je per dag veel te regelen had. Je was verantwoordelijk voor de uitvoering van het dagelijkse programma, ook wanneer er iets mis ging, een bezoek of opname aan een ziekenhuis met een deelnemer of een repatriëring wanneer iemand naar huis moest. Alles volgens nauwkeurige protocollen natuurlijk. Al met al vereiste elke reis een grondige voorbereiding maar het bracht me ook mooie ontmoetingen en gesprekken.”

Schat aan informatie

Het vele reizen leverde een schat aan kennis en fotomateriaal op. Nu Jan niet meer als reisleider actief is, deelt hij die kennis en de foto’s graag met anderen. “Toen ik stopte met het begeleiden van reizen, besloot ik eerst maar eens al mijn foto’s te gaan ordenen. Van het één kwam het ander en zo ontstonden powerpointpresentaties van verschillende reizen.” Zo nu en dan wordt Jan gevraagd ergens bij een groep iets te komen vertellen over een reis of streek. En dat kan ook heel goed digitaal. Dat realiseerde Jan zich al snel toen de coronamaatregelen het onmogelijk maakte om met groepen bij elkaar te komen. 

Digitale presentaties

“Toen we afgelopen voorjaar allemaal thuis kwamen te zitten en veel zaken, binnen en buiten de kerk, online georganiseerd werden, bedacht ik dat digitale presentaties van reisverhalen wel eens een welkome afleiding zouden kunnen vormen voor veel mensen”, vertelt Jan. “De kerkenraad van de Lichtkring bood me de ruimte om dat uit te proberen en dankzij goede contacten met de mensen achter de knoppen van Kerk TV kon ik al snel een eerste presentatie over Macedonië organiseren.”

En met succes. Veel mensen maakten gebruik van deze kans om virtueel op reis te gaan naar Macedonië, met Jan als reisleider, in zijn eentje presenterend vanuit een lege Lichtkring. Nieuwe presentaties volgden: een digitale stadswandeling door Dordrecht, een lezing over gevelstenen in Nederland en begin december gaf een Jan een lezing over Toscane. Gemiddeld aantal kijkers: zo’n 175. Dat smaakt naar meer. “Zeker!”, beaamt Jan. “En de voorbereidingen zijn al in volle gang. Op donderdag 4 februari a.s. hoop ik weer ‘op reis te gaan’, dit keer gaan we van Patmos naar Istanbul. Daarin doen we de zeven gemeenten uit het Bijbelboek Openbaring aan.” 

Van Patmos naar Istanbul

Voor deze nieuwe lezing put Jan onder andere uit materiaal van een drieweekse busreis via Italië naar Turkije en Griekenland, waarvoor het script inderdaad in de Bijbel staat. Tijdens de presentatie treedt u min of meer in de voetsporen van Johannes en Paulus: Jan zal de kijkers meenemen naar plekken waar deze apostelen geweest zijn of over geschreven hebben. Ook andere bestemmingen komen aan bod. Vanaf Patmos reist u als het ware met de veerboot naar Turkije waar u vervolgens met Jan een paar van de zeven gemeenten aandoet, onder andere Efeze, waarover Johannes schrijft in Openbaring.

“Onderweg doen we ook even Troje aan”, verklapt Jan. “Maar ook Istanbul staat op het programma. Die stad heette in de Bijbelse tijd Byzantium, later werd de naam Constantinopel, vernoemd naar keizer Constantijn de Grote, en weer later werd het Istanbul. We bezoeken de Aya Sofia, een meesterwerk van Byzantijnse architectuur en de grote Blauwe Moskee. Het Topkapi paleis van de Ottomaanse sultans zullen we ook zien. De reis eindigt in het kleine stadje Iznik, dat u wellicht beter kent als Nicea.”

U leest het: genoeg ingrediënten voor een mooie en afwisselende reis vanuit uw huiskamer. De echte reis die als basis diende voor deze presentatie biedt echter nog veel meer. Jan: “Over die reis kan ik zóveel vertellen en laten zien, dat zou veel te veel zijn voor één keer. Maar wie weet, als er voldoende belangstelling is, komt het tweede deel later nog een keer aan bod.”

De reisverhalen van Jan Pons zijn vrij toegankelijk voor iedereen. “Het is beslist geen activiteit die alleen voor mensen uit de Lichtkring of andere kerken bedoeld is”, vertelt Jan.Iedereen die een stukje afleiding kan gebruiken en interesse heeft om via Kerk TV een ‘uitstapje’ te maken, is meer dan welkom.”

Diana Boerefijn

Ga mee op reis ‘Van Patmos naar Istanbul’
vanaf donderdag 4 februari 2021, 15.00 uur te volgen via kerkomroep.nl. Scroll naar de juiste datum, klik vervolgens op ‘kijken’ en laat u meenemen op deze reis. De lezing is ook op een later tijdstip te bekijken. Iedereen is van harte welkom!

Recent toegevoegd

Oudere berichten