“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Ontmoeting met moslima’s in de Oudshoornse Kerk

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Op vrijdag 14 oktober heeft de gemeente van de Oudshoornse Kerk een groep moslima’s (de mannen waren thuisgebleven) uit de Turkse en Marokkaanse moskee ontvangen in haar kerk. Een korte impressie van deze ontmoeting.

Er vindt al enige tijd een overleg tussen moslims en christenen plaats in Alphen aan den Rijn, tussen drie voorgangers uit de protestante kerk, een rooms-katholieke diaken en enkele moslims. Vanuit dit overleg is het voorstel gekomen om elkaar in een iets grotere groep te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. Half oktober was het zover.

Orgelmuziek was voor sommige bezoeksters
een volstrekt 
nieuwe ervaring

 

Informatie
Er waren ongeveer 15 moslima’s en evenveel gemeenteleden van de Oudshoornse Kerk. Na de koffie met iets lekkers erbij (we hadden erg ons best gedaan om taart en cake te bakken) werd er een korte presentatie gehouden over het christendom en het protestantisme. Hierbij kwamen vragen aan de orde als: waar is dit geloof uit voortgekomen, wanneer is dat gebeurd en welke invloeden zie je vanuit andere geloven en kerken?

In gesprek
Na deze presentatie gingen vijf kleine groepjes met elkaar in gesprek. Desgewenst werden er enkele vragen aangereikt, zoals ‘hoe ervaar je de aanslagen van de laatste tijd, merk je veel van de verharding tegenover moslims die zich in de maatschappij voltrekt? Hoe ga je daarmee om?’

In de gesprekken kwam naar voren dat veel moslima’s, wanneer er weer een aanslag geweest is, niet of nauwelijks over straat durven, omdat zij dan belaagd en onheus behandeld worden.

Ook kwamen er bij de moslima’s spontaan vragen op als: Waarom mag mijn zoon niet trouwen met een dochter van jullie? Hoe kijken jullie aan tegen homoseksualiteit?

Rondleiding
Er werden eerlijke en openhartige gesprekken gevoerd. Na ruim een uur discussie werd de ochtend afgesloten met een rondleiding in de kerk, waarbij ook het orgel werd gespeeld. Voor sommige bezoeksters was dit een volstrekt nieuwe ervaring, omdat zij nog nooit orgelmuziek gehoord hadden.

Met veel plezier kijken we terug op deze ontmoeting en we hopen dat dit een vervolg zal krijgen in een van de moskeeën.

Ds. Marijke Kwant

moslima's op bezoek in de Oudshoornse kerk in Alphen aan den Rijn
moslima's op bezoek in de Oudshoornse kerk in Alphen aan den Rijn
moslima's op bezoek in de Oudshoornse kerk in Alphen aan den Rijn

Recent toegevoegd

Oudere berichten