“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Interview met Stephan Honing

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Op een zonnige wintermorgen in februari word ik hartelijk ontvangen door Stefan Honing (25), sinds begin januari de nieuwe dominee van de hervormde gemeente van Woubrugge. Tijdens ons gesprek ontpopt hij zich tot een enthousiaste verteller.

Hoe voelt het om op jonge leeftijd dominee te zijn van een gemeente?

Stefan is op dit moment de jongste predikant binnen de protestantse kerk van Nederland, wat hij soms ervaart als een grote verantwoordelijkheid. Hij voelt zich echter gesterkt door veel Bijbelverhalen. Hij legt uit: “Denk aan Samuel en Jeremia die op heel jonge leeftijd door God werden geroepen en een belangrijke opdracht kregen. Je ziet en hoort hen twijfelen: kan ik dat wel? Het antwoord daarop was eigenlijk altijd: ‘Nee, dat kan jij niet.’ Maar toch kwam het goed omdat God bij hen was. Daar houd ik me ook aan vast: ik ben jong, maar God is erbij. Dus het gaat goedkomen.”

Stefan is heel dankbaar dat hij nu zijn eigen gemeente heeft en vertelt enthousiast: “Ik mag de mensen die ik nu persoonlijk leer kennen óók zondags voorgaan in de kerk. Samen kunnen we een lijn uitleggen en daarop voortborduren. Dat vind ik heel mooi.”

“Als gemeente kunnen we samen een lijn uitleggen en daarop voortborduren”

Wat is jouw missie als dominee in Woubrugge?

Stefan wil in de eerste plaats herder en leraar zijn van deze kerkelijke gemeente. Maar hoewel hij in die zin misschien wat boven de mensen staat, wil hij toch vooral in en onder de gemeente zijn. Hij zet zijn stem kracht bij: “Sámen werken aan die prachtige kerk van God; dáár ga ik voor! Met mijn medegelovigen wil ik een dieper verlangen naar een leven met Jezus uitstralen, opdat mensen die niet naar de kerk gaan ook dat verlangen krijgen en nieuwsgierig worden naar wat wij doen. Ik zou zo graag via het evangelie iedereen in Woubrugge welkom heten in de kerk en bij Jezus.” Ook gaat hij in op onze huidige consumptiemaatschappij die volgens hem geen levenslange voldoening biedt. Stefan: “Het ware geluk is bij de Heer, en daarin kunnen mensen groeien. Ik gun iedereen de rust, de liefde en de vrede van Christus en wil mensen vanuit dat idee samenbrengen. Ik geloof dat de kerk daarin een verbindende factor kan spelen. Dat probeer ik ook in mijn preken mee te geven: door met elkaar op weg te gaan, krijgt een gelovig leven nog meer waarde!”

Roos Meijer

Recent toegevoegd

Oudere berichten