“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Interview met Johan Wijnhorst

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Samen met Johan Wijnhorst zit ik in een zaal van de Sionskerk in Alphen aan den Rijn voor een classisvergadering. Johan is gehuwd met Corintha en heeft twee kinderen van 14 en 17 jaar. Hij is voorzitter van de diaconie van de Sionskerk en sinds april 2015 als diaken lid van de synode voor de Classis Alphen aan den Rijn. In zijn dagelijks werk is hij manager Relaties en Evenementen bij het Nederlands Bijbelgenootschap.

Wat heeft in het bijzonder je aandacht in de synode?

Het geheel der kerk spreekt mij bijzonder aan. Je bent niet enkel plaatselijk kerk, maar je bent het met alle schakeringen in de kerk. Het is interessant om met alle modaliteiten in gesprek te gaan en tot besluiten te komen. “Eenheid in verscheidenheid” is de kracht van onze Protestantse Kerk. Alle leden van één lichaam en niemand verheft zich boven de ander.

Wat vindt je het leukst aan je synodewerk?

Inhoudelijke gesprekken over bijvoorbeeld liturgie, avondmaal en ethische kwesties. Wezenlijk is dan wel dat er materiaal komt na de gesprekken, om de gemeenten verder te helpen en de thematische gesprekken daar te verdiepen.

Hoe lang is je termijn in de synode nog, dat je dit werk mag doen?

De zittingstermijn is vijf jaar en ik mag dus nog twee jaar. Dan is er een ouderling of predikant aan de beurt om het stokje over te nemen.

Zelf reken je tot de modaliteit van de Gereformeerde Bond. Is dat lastig in het synodewerk of krijg je de volle ruimte die je nodig hebt?

Het is totaal geen probleem dat ik mij daar toe reken. Het is vooral van belang dat je openstaat naar elkaar toe. Dan wordt er ook naar jou geluisterd. Ik zit er ook niet namens een modaliteit, maar op onafhankelijke basis voor het geheel der kerk. Dat geeft lucht en ruimte in je doen en laten.

Hoe zie je de toekomst van de Protestantse Kerk in Nederland?

Het is fijn dat het Rapport 2025 zo breed gedragen wordt. Het grondvlak van de kerk heeft er via kerkenraden en classis een wezenlijke inhoudelijke bijdrage aan kunnen leveren en ook geleverd. Kerk 2025 zet de Bijbel centraal en niet het instituut. Daar waar het Woord is, daar is ook een weg en mogen we vertrouwen op de zegen van God.

Rens van Doeselaar

Recent toegevoegd

Oudere berichten