“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Inspiratiemarkt – zaterdag 5 oktober2019

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

**UPDATE**

Het definitieve programma is ondertussen bekend en vindt u hier:

https://kerkenrijnengouwe.nl/programma-inspiratiemarkt-alphen-aan-den-rijn-kerken-in-beweging/

Kerken in beweging

Misschien hebt u er in de wandelgangen al iets van vernomen: de Inspiratiemarkt die op zaterdag
5 oktober a.s. in het centrum van Alphen aan den Rijn plaatsvindt, rondom en in de Adventskerk. We praten u graag even bij.

Een jaar geleden kwam een aantal predikanten en één niet-predikant bij elkaar om wat te brainstormen over de volgende vraag: hoe zouden de kerken in Alphen aan den Rijn en omgeving meer betrokken kunnen raken bij elkaar? En, zou het ook waardevol zijn wanneer de verschillende kerken elkaar inspireren over waar zij mee bezig zijn? Het bleef niet bij een eerste bijeenkomst en in de afgelopen maanden groeide ons enthousiasme en kwamen er meer ideeën los voor het organiseren van dit evenement.

Wat is het?

De Inspiratiemarkt is een feestelijke ontmoetingsdag, waarop protestantse kerken uit de regio Alphen aan den Rijn laten zien hoe zij ‘kerk zijn’. Iedereen is welkom. De markt heeft iets te bieden voor jong en oud, of je nu regelmatige kerkganger bent of niet.

Wat gebeurt er?

De ontmoeting kan op allerlei manieren plaatsvinden. Er zijn kramen waar een aantal kerken iets eigens presenteren. Je kunt denken aan ‘Buurtpastoraat nieuwe stijl’, de ontwikkeling van een website waarop kerken van verschillende modaliteiten te vinden zijn, een nieuwe benadering rond de actie Kerkbalans, ‘levende adventskalender’ of ´de Dorpskerkenbeweging´. Inmiddels zijn er elf protestantse kerken die zich hebben aangemeld: zij zullen elk een kraam bemensen waarin zij iets van hun gemeente laten zien. Daarnaast zijn er uiteenlopende workshops te volgen – van liturgisch bloemschikken en Lectio Divina tot het opzetten van een pioniersplek. Ook stellen we een podium beschikbaar voor koren, kunsten, muziek of presentaties. Zo is er bijvoorbeeld een modeshow van predikantskleding door de eeuwen heen. Ooit willen weten hoe voorgangers zo’n honderd jaar geleden over het dorp liepen? En we hebben theatermaker Matthijs Vlaardingerbroek bereid gevonden om als dag presentator op te treden. En natuurlijk heeft hij ook een programma voor de kinderen in petto.

In de middag is er een paneldiscussie onder leiding van burgemeester Liesbeth Spies. In het panel nemen verschillende mensen plaats die uiteenlopende ervaringen hebben met de kerk. We verwachten een levendig gesprek, een gesprek dat ons als kerk ook bepaalt bij de vraag hoe we in onze tijd kerk willen en kunnen zijn.°

Kortom, een feestelijke dag van ontmoeting, van iets halen, maar zeker ook iets brengen waarmee u anderen kunt inspireren.

Waarom?

De Inspiratiemarkt brengt kerken met elkaar in contact. Er worden verhalen gedeeld en ideeën uitgewisseld. Je hoort van een experiment in de ene gemeente en maakt kennis met een nieuw project uit een andere gemeente. We geloven dat dit evenement eraan kan bijdragen dat je je blik verruimt en beseft dat op meer plekken gelovigen bezig zijn om op een relevante manier kerk te zijn. Het laatste wat we willen is dat het Evangelie versteent en straks weggezet kan worden als een fossiel in een oudheidkundig museum. Er is weinig zo aanstekelijk en inspirerend als geloof in beweging. Als ondertitel bij het logo hebben we daarom geschreven: kerken in beweging. We willen laten zien dat we als kerken de tijd doorgaan en niet stilzitten.

Laat u verrassen op de Inspiratiemarkt, dé plaats waar kerken laten zien wat hen beweegt!

Logo

In het logo zie je de veelkleurige kerken die onze regio rijk is. Ze staan niet statisch naast elkaar, maar beelden beweging uit. Omgekeerd zijn de kerktorens te zien als trompetten die elk op hun wijze de lof laten klinken. Centraal staat het kruis, als verwijzing naar de gevende liefde van Jezus Christus die ons allen in beweging zet. 

Wanneer en waar?

De Inspiratiemarkt vindt plaats op zaterdag 5 oktober, van 10.00 tot 16.00 uur. De Adventskerk zet haar deuren op. Het is een mooie locatie, centraal gelegen, die wellicht ook nog mensen uit het winkelend publiek kan aantrekken. Bij goed weer zal zich ook een en ander buiten afspelen. Noteer deze datum en breng een bezoekje aan deze Inspiratiemarkt. We hopen u daar graag te ontmoeten.

Meer weten?

Via dit kerkblad houden we u uiteraard op de hoogte. Bent u enthousiast geworden door dit verhaal en zou u of jij zelf ook een bijdrage willen leveren aan de uitvoering of de organisatie – heel graag! Neem gerust contact met ons op. Er is genoeg te doen.

Ook via social media en uw eigen gemeente zullen we u binnenkort verder informeren.

Meedoen of een idee?

Hebt u ideeën voor een presentatie, een workshop of een podiumprogramma en past dat heel goed op de Inspiratiemarkt? Of wilt u met uw organisatie ook een kraam bemensen? Laat het ons weten, dan bespreken we de mogelijkheden.

Namens de projectgroep,

Marina Kapteyn, marina@alphatekst.nl, tel. 06-12076835

Ds. Harald Overeem, ds.overeem@pgboskoop.nl

Recent toegevoegd

Oudere berichten