“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Hunedoara, bijna 25 jaar een band met Alphen aan den Rijn

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

De Stichting Roemenië Hunedoara is geen onbekende in de Alphense kerken. In een gesprek vertellen Rien van Steden en Vicky van Dok hoe zij betrokken zijn geraakt bij deze stichting, die vanaf eind 2008 bestaat. Rien is voorzitter en Vicky is lid van de stichting.

Hunedoara is een stad in Roemenië met ongeveer 50.000 inwoners. Er heerst veel werkloosheid en armoede. De Stichting Roemenië Hunedoara biedt hulp aan de gemeente van de Reformatuskerk, die geleid wordt door ds. Janos Zsargo. Er hebben er al diverse uitwisselingsbezoeken plaatsgevonden. Maar ook de kanselboodschappen die zowel in Alphen aan den Rijn als in Hunedoara klinken, zijn een uiting van wederzijdse betrokkenheid.

Geschiedenis
De eerste contacten met de Reformatuskerk dateren uit 1992. Zij werden gelegd door ds. Wilschut van de Maranathakerk, die via ds. Cziria uit Rijnsburg in contact was gekomen met de toenmalige predikant in Hunedoara, ds. Kiss. Het was de periode vlak na de dood van Ceausescu. In Roemenië was en is nog altijd veel armoede. Na dit eerste contact sloten ook de Salvatorikerk en de Lichtkring zich aan bij wat destijds de Werkgroep Hunedoara was. Later kwamen de Bron en de Goede Herderkerk erbij. Eind 2008 werd een stichting opgericht, om zo slagvaardiger te kunnen handelen.

“Je ziet direct het resultaat van je handelen”

Persoonlijke betrokkenheid
Ik vraag Rien hoe bij de stichting betrokken is geraakt. Hij vertelt dat hij in 2004 een gesprek had met Piet Pijper van de Maranathakerk, met als doel het draagvlak van de Werkgroep Hunedoara te vergroten. Het enthousiasme van Piet werkte aanstekelijk op Rien. Het sprak hem aan om daadwerkelijk een diaconaal project te helpen uitbouwen. “Je ziet direct het resultaat van je handelen, door de acties die de stichting jaarlijks houdt, zoals de kerst- en paasbrodenactie.” Ook op de Alphense Jaarmarkt ontbreekt de stichting niet. In een stand voor de Maranathakerk wordt honing en jam uit Hunedoara verkocht. Tevens is er samenwerking met de Stichting ‘Vrienden van Hunedoara’ uit Oss, onder meer voor gezamenlijke goederentransporten en hulp aan een school voor kinderen met een beperking.

Vicky van Dok werd ook gegrepen door de diaconale arbeid. Zij kwam voor het eerst in contact met Hunedoara door de verhalen van haar toenmalige buurman Bert Siebel, die secretaris van de stichting was . Geraakt door zijn bevlogenheid en de praktische uitvoering van diaconaat, werd zij lid van de stichting. Zij vertelt dat het hulp bieden aan deze kerkelijke gemeente in Hunedoara een mooi praktijkvoorbeeld is van diaconaat. “Het is mooi om zo bruggen te kunnen slaan tussen Alphen aan den Rijn en Hunedoara”. Zo komt een diaconaal project heel dichtbij. Ze vindt het ook mooi om mensen van andere kerken in Alphen aan den Rijn te ontmoeten en om ook hier bruggen te slaan.

Meer informatie over de activiteiten van de Stichting Roemenië Hunedoara vindt u op de website: https://st-roemenie-hunedoara.protestantsekerk.net/

Paul van Dijk

 

(Dit artikel is gepubliceerd in Kerken rond Rijn en Gouwe nr. 20-2016)

Recent toegevoegd

Oudere berichten