“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Hunedoara-Alphen: 25 jaar verbonden in Christus

Meer uit deze categorie

Alles blijft wachten

De stille godsverwachting leert je anders kijken, voelen, spreken, handelen. Want niets is...

Psallite Deo! (2)

In Kerken rond Rijn & Gouwe nr 15 stond deel 1 van het hoofdartikel dat ds. Leo van Rikxoort...

In het weekend van 25 en 26 maart vierden diverse kerken in Alphen aan den Rijn de 25-jarige band met de partnergemeente Hunedoara in Roemenië.
Ds. János Zsargó, voorganger in de Roemeense Reformatuskerk, was met zijn vrouw Marika overgekomen naar Alphen aan den Rijn. Drie betrokkenen beschrijven hun ervaring. Ds. Piet Wilschut stond aan de wieg, ds. Paul van Dijk sprak met de Roemeense voorganger en Rien van Steden, voorzitter van de Stichting Roemenië Hunedoara, kijkt vooruit.

Het begin
Piet Wilschut: “Het was in december 1989, toen in het communistische Roemenië van toen ds. Laszlo Tökes in Timisoara werd gearresteerd. Dat raakte me. In Alphen aan den Rijn heb ik toen aan alle collega´s het verzoek gedaan om in de kerstnacht te bidden voor deze collega en zijn land. Het mondde begin januari 1990 uit in de eerste tocht naar het dorp Stoina met hulpgoederen uit Alphen aan den Rijn. Daarna is besloten een kerkelijk contact te zoeken. Ik heb daarvoor contact gelegd met ds. Janos Cziria, toen predikant in Rijnsburg. Hij raadde ons Hunedoara aan en legde het eerste contact.
In 1992 zijn namens de toenmalige Gereformeerde Kerk van Alphen aan den Rijn Willy Spörl (toen nog Kloosduin), Nico van Zuylen, Dinie Kolkman en ik met een gratis auto van automobielbedrijf Fase naar Hunedoara gereden. We hadden kinderbijbels bij ons. Ook was er geld om de gemeente daar te ondersteunen. Daarvoor zouden nieuwe liedbundels uit Debrecen worden gehaald. En we hebben in een voormalige staatswinkel een nieuwe wasmachine gekocht voor mevrouw Kiss, de vrouw van ds. Endre Kiss, die toen in Hunedoara al 25 jaar de dominee was .
We werden zeer gastvrij ontvangen toen we na een lange reis in de pastorie van Hunedoara aankwamen. Hunedoara was destijds een soort hoogovenstad. Boven de stad hing een bruinige walm. Op zondagmorgen en zondagavond zijn we in de Reformatuskerk te gast geweest. Met behulp van tolken heb ik er tweemaal een dienst geleid: ´s morgens stond Psalm 46 centraal en ´s avonds Rom. 8:31-39.
We hebben de armoede gezien in de dagen erna. We spraken af dat we met elkaar zouden schrijven en af en toe op bezoek zouden komen. Dat daaruit uiteindelijk de stichting met kerkelijke deelname uit heel Alphen aan den Rijn is ontstaan, stemt na 25 jaar tot grote dankbaarheid.”

 

“Door de contacten beleven we iets van Gods omgang met mensen.”

 

hunedoara op bezoek bij de Goede Herderkerk in Alphen aan den RijnDs. János Zsargó over 25 jaar contact met de kerken in Alphen aan den Rijn
Tijdens het jubileumbezoek van ds. János Zsargó en zijn vrouw vroeg Paul van Dijk hem wat hij het belangrijkste vond, terugkijkend op 25 jaar contact tussen de kerken in Alphen aan den Rijn en de Reformatuskerk in Roemenië.
De Roemeense dominee legde uit dat juist dit contact een mogelijkheid is om het christendom te beleven: “Door de contacten beleven we iets van Gods omgang met mensen. Het is eigenlijk een klein wonder, wanneer mensen medewerkers zijn van God.” Zo vindt hij iets van God terug in de contacten die zijn gemeente heeft in al die 25 jaar met de verschillende kerken hier in Alphen aan den Rijn.

Verenigd door de Geest
Ds. János Zsargó en zijn vrouw woonden zondag 26 maart de Partnerzondag bij in de Goede Herderkerk. Samen met ds. Van Dijk leidde hij de dienst. Hij begroette de gemeente in het Duits en vertelde dat het de Geest van Christus was die de gemeentes verenigde. Tevens las hij de Nieuwtestamentische lezing, Johannes 6:1-15, in het Hongaars. Ook het Onze Vader klonk in twee talen. In de dienst klonk als thema door: verlangen naar betere tijden, omschreven als het koninkrijk van God. Aan het eind van de dienst gaven beide predikanten de zegen, waarbij ds. János na het uitspreken van zijn zege de paarse stola om de hals van ds. Van Dijk hing, die daarna de zegen in het Nederlands uitsprak. Dit alles als een teken van verbondenheid van de kerk van Hunedoara met de kerken uit Alphen aan den Rijn.

Na 25 jaar, hoe verder?
Dankzij de vele hulp uit Alphen aan den Rijn beschikt de Reformatuskerk in Hunedoara over goede faciliteiten voor het gemeenteleven (een gerenoveerd kerkgebouw, het Terra Huis, een mortuarium, een minibusje, enz.). De kerk zal deze faciliteiten nu (grotendeels) zelf moeten onderhouden. De diaconale hulp aan de armste gemeenteleden blijft doorgaan (in de vorm van een bijdrage in stookkosten, extra levensmiddelen). De stichting onderzoekt de mogelijkheid om de contacten uit te breiden naar enkele andere Reformatuskerken in het district Hunedoara. Ook blijft de school voor kinderen met een beperking onze aandacht houden. En samen met de Stichting Vrienden van Hunedoara in Oss bekijken we waar nog meer hulp wenselijk is.
Paul van Dijk, Rien van Steden, Piet Wilschut

Recent toegevoegd

Oudere berichten