“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Groene Kerk in Kerk & Zanen 

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Diaconale en missionaire projecten in de regio (1) 

“Of ik diaken en lid van de werkgroep Groene Kerk wilde worden. Dat die vraag op mijn pad kwam, op het juiste moment, dat vind ik nog steeds bijzonder.” Zo besluit Rebecca van Garderen het gesprek dat ik met haar heb, over haar passie voor duurzaam leven en de werkgroep Groene Kerk in de Lichtkring. 

Rebecca: “Ik was gemeentelid van de Lichtkring maar niet zo actief betrokken. Het mooie vond ik dat ik wel werd gezien; kennelijk wisten mensen dat ik met overtuiging kies voor duurzaam leven. De vraag vanuit de diaconie voelde dus wel als een soort roeping, waarop ik volmondig ‘ja!’ kon zeggen. Ik leef al langer duurzaam en klimaatbewust. Waar ik vroeger raar aangekeken werd omdat ik niet direct mijn rijbewijs ging halen, word ik nu wel gezien als ‘hip’. Ik rijd al 10 jaar een deelauto, bijvoorbeeld. Ook in mijn werk als docent probeer ik mijn leerlingen meer besef van duurzaam leven mee te geven. Ik ben sinds januari van dit jaar lid van de diaconie. De plannen en eerste initiatieven in de Lichtkring om Groene Kerk te worden, dateren al van voor corona, toen ik nog niet in de diaconie zat. Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder en staan we als werkgroep in de startblokken.” 

Groene Kerk

De werkgroep Groene Kerk in de Lichtkring heeft twee doelen: 1. Onderzoeken hoe het kerkgebouw (nog) duurzamer gemaakt kan worden; 2. Gemeenteleden ervan bewust maken hoe je duurzamer kunt leven en welke keuzes je kunt maken om te consuminderen. Rebecca: “Dit willen we doen door bijvoorbeeld de Michacursus aan te bieden, maar ook door goede voorbeelden, tips en ideeën voor duurzaam leven te delen in ons kerkblad. We willen laten zien dat het niet altijd gaat om grote keuzes als ‘geen auto meer rijden’. Duurzaam leven kan al klein beginnen, bijvoorbeeld door andere producten te kiezen in de supermarkt.” 

Bloemenzaad van oma 

Inmiddels heeft de Lichtkring het predicaat Groene Kerk in huis en mag het bordje binnenkort op de gevel worden bevestigd. Rebecca: “We maken er een filmpje van dat we in de duurzaamheidsdienst van 10 oktober laten zien. Het thema is “Waar vind jij God in de schepping?” Ook hier komen weer zulke mooie dingen samen. We reiken in deze dienst onder andere de prijs uit bij de zonnebloemgroeiwedstrijd die we dit voorjaar hebben uitgeschreven door zakjes zonnebloemzaad uit te delen. Mensen konden inschrijven als deelnemer aan de wedstrijd. Het liep geen storm, we hadden acht deelnemers. Laat nu de winnaar met de hoogste zonnebloem (3,10 meter) de jongste inschrijver zijn, Rik, een achtstegroeper. Deze jongen had het bloemenzaad gekregen van zijn oma, een gemeentelid. Rik zelf is niet gewend om naar de kerk te gaan. Maar we hebben hem gevraagd of hij wil komen voor de prijsuitreiking, en dat wil hij. Mooi om te zien hoe ook hier een zaadje van geloof – in de vorm van zorgen voor milieu, klimaat en schepping – is geplant en doorgeven aan de volgende generatie.”

Missionair

Ten slotte vraag ik aan Rebecca of de Lichtkring ook naar buiten toe gaat uitdragen dat ze Groene Kerk is en hoe dan. Rebecca antwoordt dat ook daar zeker ideeën voor zijn. Er zijn contacten met de beheerder van de wijktuin en met de gemeente voor een groenproject in de wijk. En wie weet komt er een keer een ruilbeurs voor alle wijkbewoners. Plannen genoeg, dus! 

Marina Kapteyn

Recent toegevoegd

Oudere berichten