“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Goud in Parijs voor Simon Stelling

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Dat organist Simon Stelling onlangs een prestigieuze Franse prijs ontving vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek, heeft u overal kunnen lezen. Hoe bijzonder het is dat de Alphense stadsorganist de gouden variant kreeg, kwam ook al uitgebreid aan bod. Maar wat gebeurde er eigenlijk in Parijs, en hoe hebben Simon en zijn vrouw Marianne alle feestelijkheden ervaren?

In de studio waar Simon Stelling wekelijks talloze leerlingen lesgeeft, staat op een prominente plek de oorkonde te prijken: ‘Diplôme de Médaille d’Or’, uitgereikt door de Franse Société académique Arts-Sciences-Lettres. Ernaast glanst in een doosje de gouden onderscheiding, die hij zaterdag 24 juni in Parijs kreeg overhandigd.

“We zijn vrijdag al vertrokken”, vertelt Simon, “met de Thalys sta je tegenwoordig binnen enkele uren in hartje Parijs.” Ze logeerden op loopafstand van het chique Hotel InterContinental Paris Le Grand, waar de plechtigheid zou plaatsvinden. Toch wel enigszins gespannen betraden Simon en Marianne de volgende middag de majestueuze Salon Opéra van het hotel: een immense en rijkversierde zaal, waar de talloze genodigden en gedecoreerden werden ontvangen.
Simon: “Toen volgde een programma van een paar uur, met heel veel (hele lange!) toespraken, en natuurlijk alles in het Frans! Bij het uitreiken van de prijzen kwamen eerst de Fransen aan de beurt en daarna de buitenlanders, van wie ik de enige Nederlander was. Per persoon werd je naar voren geroepen. Hoewel ik wel iets had voorbereid, werd een dankwoord gelukkig niet van me verwacht. Veel meer dan ‘Papa fume une pipe’ was er op dat moment waarschijnlijk ook niet uitgekomen…”

Spectaculair was de uitreiking aan een Franse dame van de platina medaille, de hoogste onderscheiding: pal naast haar werd de Franse vlag rondgezwaaid, terwijl men uit volle borst de Marseillaise zong.
’s Avonds volgde nog een diner in dezelfde zaal. De rest van hun Parijse weekend gebruikten Simon en Marianne onder andere voor een bezoek aan het Louvre en het bijwonen van een mis in de Notre Dame, om maandagavond weer terug te keren in Alphen aan den Rijn.

Aan de uitreiking ging een lange procedure vooraf. Na te zijn voorgedragen hoorde Simon begin 2016 dat de aanvraag kansrijk was. Een uitgebreide portfolio werd ingestuurd, en op Tweede Paasdag dit jaar kwam als een enorme verrassing het bericht dat het een gouden medaille werd. Een fantastische erkenning, die Simon de mogelijkheid biedt om zijn werkgebied letterlijk én figuurlijk uit te breiden.

Carien Mensink-Ferguson

Recent toegevoegd

Oudere berichten