“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Een nachtje onder sterrenhemel

Meer uit deze categorie

Alles blijft wachten

De stille godsverwachting leert je anders kijken, voelen, spreken, handelen. Want niets is...

Psallite Deo! (2)

In Kerken rond Rijn & Gouwe nr 15 stond deel 1 van het hoofdartikel dat ds. Leo van Rikxoort...

Jongeren halen met actie mooi bedrag op

Op de nacht van 30 mei op 31 mei hebben 53 jongeren van de Lichtkring en de Goede Bron buiten geslapen. Dit hebben ze gedaan om geld op te halen voor straatjongeren in Azië en Afrika en het Coronanoodfonds. Het doel was 200 euro, laten we zeggen dat dat is gelukt. Met deze actie van Nacht Zonder Dak is wel 4000 euro opgehaald, een geweldige prestatie.

De actie ‘Nacht Zonder Dak’ bestaat al vele jaren, jongeren hebben al een paar keer meegedaan. Maar geen enkele keer was het zo’n groot succes als deze keer.

Enkele weken geleden kwam het idee tot stand. Snel meldden jongeren zich aan om te helpen met het organiseren van Nacht Zonder dak.

Het idee was simpel maar tegelijk lastig om te organiseren. De jongeren mochten in hun eigen tuin slapen, het liefst met een vriend of vriendin. Samen konden ze een leuk programma volgen, het programma zou hen door de nacht heen helpen. De jongeren vonden het best spannend: “Wordt het koud, en gaan we last hebben van de muggen?” Ze hoopten allemaal op een heldere avond: “Ik hoop dat we sterren kunnen kijken”. Door Nacht zonder dak hoopten jongeren dat zij zich bewust werden hoe het is om elke nacht buiten te slapen.

Kick-off
In de avond begon het met de kick-off in de Lichtkring. Het Nacht-Zonder-Daklied werd geïntroduceerd en het licht werd aangestoken. Er werden verhalen verteld door jongeren en het programma werd uitgelegd. Het was een geweldige kick-off, juist omdat de jongeren echt mee mochten doen. Nacht Zonder Dak was begonnen!

Begin van de avond
Opeens werd er aangebeld, het waren Jurjen en Frank. Ze gaven een privéoptreden: “Het Nacht- Zonder-Daklied heeft de hele avond in mijn hoofd gezeten.” De toon voor de avond was gezet. Via de groepsapp werd het eerste spel gedeeld: “Pak een meetlint, draai het meetlint zo dat je geen nummers kan zien. Schat hoeveel anderhalve meter is, draai het meetlint nu om. Hoeveel is het echt?” Het klonk als een simpele opdracht maar het tegendeel was waar. Niemand had het goed, maar er waren wel wat goede pogingen: “Het was heel leuk om via de groepsapp andere jongeren bezig te zien. De hele avond werden er foto’s en filmpjes gedeeld.”

Razende reporters
Na het eerste spel en het privéconcert kwamen de razende reporters langs met een brandende vraag. Samen met je vrienden en de razende reporters ontstond er een gesprek. Daarna werd de slaapconstructie (die je samen met je vrienden gemaakt had) getest met waterpistolen. De razende reporters lieten twee dingen achter: een kaars (meegenomen uit de kerk) en tompoezen. De tompoezen waren symbolisch, bij het zeilkamp maken we altijd tompoezen in de boot. “De tompoezen deden mij denken aan zeilkamp, maar dit keer hoefden we ze niet te maken met een hoosblik en een haring.” Via de groepsapp kwamen veel foto’s binnen van pogingen van tompoezen, sommige creaties zagen er wat minder lekker uit.

De nacht
Gelukkig was het een mooie nacht, het was helder, het was droog en er was niet al te veel wind. We hadden niet verwacht dat het zo’n mooie nacht zou worden, echt een geschenk van God. “Het klinkt misschien gek, maar ik had een sterk gevoel dat God ook eventjes naar ons keek en glimlachte.”

“We hebben niet heel lang kunnen slapen, eerst hebben we een lange tijd gekletst. Op een gegeven moment vielen we in slaap. Na een paar uurtjes werden we gewekt door de zon.”

De (jeugd)kerk
Na een heerlijk ontbijtje zaten alle jongeren weer klaar. Voor de kerkdienst deelden de jongeren hun ervaringen met elkaar. “Het was heerlijk om in slaap te vallen onder de sterren, en wakker te worden met een prachtige zonsopgang.” Sommige jongeren vertelden prachtige dingen, maar er waren ook jongeren die amper wakker waren. Om tien uur begon de kerkdienst, na een half uurtje gingen we naar de jeugdkerk.

Tirza Schreuders

Recent toegevoegd

Oudere berichten