“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

De regenboog vernieuwd 

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Redactielid Rens van Doeselaar sprak met Herman Croes. Hij is projectleider van de renovatie van het kerkelijk centrum De Regenboog in Hazerswoude-Dorp. Plek voor nieuw elan in het dorp. 

Waarom is er verbouwd?

“Het gebouw was verouderd en voldeed niet meer aan de huidige normen qua conform, veiligheid en techniek. Ook was het te klein om daar de vele activiteiten van de Hervormde Gemeente goed te laten plaatsvinden.”

Wat is er gebeurd?

“De hele binnenruimte van het vroegere Hervormde Verenigingsgebouw, behalve de muren en het dak, is gesloopt en daarna weer opgebouwd. Het vroegere Kruisgebouw, links van de ingang is gerenoveerd. Alleen de Jol en de clubruimte zijn gebleven zoals ze waren.

Wij hebben nu in principe negen kleinere en grotere zalen in het gebouw. Door de moderne geluidswerende schuifwanden op de begane grond en de grote nieuwe keuken met uitgiftebalie op de begane grond biedt dit gebouw nu enorm veel mogelijkheden. 

Alle toiletten zijn vernieuwd en is er een invalidentoilet. Er zijn geen drempels meer, zodat ook mensen met een rolstoel of scootmobiel makkelijk binnen kunnen komen.

Door de dubbele deuren is nu ook het terras goed toegankelijk en kan bij mooi weer het gazon weer worden gebruikt.”

Is er ook nieuwe techniek aangebracht?

“Ja zeker. In alle zalen is nu een internetaansluiting en in het gehele gebouw is wifi. Dat is met name praktisch voor catechese, Bijbelkringen en bijeenkomsten met sprekers. Er is een luchtverversingsinstallatie geïnstalleerd, waardoor de lucht fris blijft, ook als er veel mensen in een zaal zitten.”

Wat moet er nog worden gedaan?

“Het kerkelijk centrum is klaar. Nu vinden er nog werkzaamheden plaats in de appartementen boven het vroegere Kruisgebouw. Deze worden aangepast aan de nieuwste veiligheidseisen en de kozijnen worden vervangen.”

Wordt het vernieuwde centrum al gebruikt?

“Door de coronacrisis is dat helaas nog maar beperkt het geval. Een leuke bijkomstigheid is wel dat op zondagmorgen een behoorlijk aantal jonge ouders in het centrum via een groot scherm de dienst volgen die honderd meter verder in de kerk gehouden wordt. De kinderen zijn of in de kinderopvang of in de kindernevendienst. Zo hebben zij wel binding en ze zijn hier erg positief over.”

Wanneer is de opening?

“Deze was gepland voor oktober maar door corona kon dat niet. Wel is er een open dag geweest. Als de coronacrisis voorbij is, hopen wij het toch nog feestelijk te openen en zal er een veiling worden gehouden, om de uitgaven te dekken.”

Rens van Doeselaar

Recent toegevoegd

Oudere berichten