“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

“De boodschap van de kerken is springlevend”

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Na het grote succes van het Pinksterfeest aan het Meer van vorig jaar, volgt op zondag 3 juni opnieuw een unieke openluchtdienst als onderdeel van Zomerspektakel aan het Meer: van 09.30 tot 11.00 uur brengt de Zomerdienst aan het Meer een gevarieerd programma waarmee de organisatie het succes van vorig jaar op z’n minst wil evenaren.

Springlevend

Naar schatting trok de openluchtdienst van vorig jaar vierduizend bezoekers. “Maar het is ons ook dit jaar niet te doen om aantallen,” benadrukt Ingmar van Veen namens de organisatie, “wij willen hetgeen wat wij elke zondag voelen, naar voren brengen.” Dit brengt Ingmar meteen bij zijn drijfveer: “Ik heb een grote passie voor het geloof en wil dat bekend maken. De kerkgang loopt terug en er wordt gezegd dat de kerk in de marge van de samenleving zou zijn. Mijn mening is dat de boodschap van de kerken springlevend is. Sterker nog: het verlangen naar wat wij God noemen, is nog nooit zo groot geweest. Iedereen heeft behoefte aan veiligheid, vriendschap, vrede… en uiteindelijk verlossing. De uitdaging is alleen: hoe kom ik aan die begerenswaardige boodschap? Dat is wat mensen zich vandaag de dag bewust of onbewust afvragen. Vanuit de stelling ‘De kerk heeft wat te bieden’ kwam ik samen met drie vrienden op het idee om samen met zoveel mogelijk kerken ‘iets’ te organiseren waarbij de boodschap van de kerk op een makkelijke manier en voor zoveel mogelijk mensen te horen zou zijn. Uiteindelijk kwamen we uit bij een openluchtdienst op een regulier podium. Met de groep van vier (waarvan er één niet gelovig is) startten we het project dat is uitgemond in een uiterst succesvolle eerste editie van een Zomerdienst aan het Meer. Inmiddels telt ons bestuur vijf mensen.”

Waarom ben je er zo enthousiast over?

“De Zomerdienst van vorig jaar ‘raakte’ mensen. Wij hoorden reacties als: “Als dit de boodschap van de kerken is, ik wist dat niet, dan wil ik er best bij horen.” En: “Dit is wat ik mijn kinderen wil meegeven, wat is dit mooi!” Heel bijzonder was ook dat burgemeester Spies in haar Nieuwjaarsspeech memoreerde aan de Zomerdienst en opriep tot herhaling ervan.”

Wat is er bijzonder aan dit evenement?

“Waar het ons bij de zomerdienst om gaat, is dat we de boodschap van de kerk naar de mensen willen brengen, en niet andersom.” Ingmar vervolgt dat het op zich niet bijzonder is dat kerken (vorig jaar tien, dit jaar achttien) samenwerken. “Maar wat deze dienst uniek maakt, is dat zeker zeven kerken op zondag 3 juni de eigen deuren sluiten om de dienst aan het Meer bij te wonen. Dit is wél bijzonder: dat er letterlijk geen kerkmuren zijn, maakt dat er ook figuurlijk geen muren zijn.”

Wat kunnen bezoekers verwachten?

“Omdat er meer kerken meewerken, worden er ook meer mensen verwacht en dus ook meer zit- en staanplaatsen gecreëerd. Nieuw is de aanwezigheid van een doventolk. Verder is alles hetzelfde: er is een kindertent, er zijn lounges… De spreker is Arjen ten Brinke, als predikanten zullen meewerken: ds. Marina van der Zwaag (Gereformeerde Kerk Ter Aar), ds. Jasper de Koning (Hervormde Sionskerkgemeente) en ds. Zeth Mustamu (Molukse Evangelische Kerk). Verder zullen optreden: de jonge spraakvirtuoos David Reitsma met het unieke ‘Spoken Word Poetry’, de Zandprinses die voor een onvergetelijk visueel schouwspel zal zorgen, en Passionzanger Tommie Christiaan, die onder meer het nummer ‘Schouder’ zal zingen.”

Voor wie is het?

“Voor heel Alphen! Iedereen is welkom op de Zomerdienst, wel of niet-kerkelijk, jong of oud… We brengen de boodschap naar ze toe. Het is heel laagdrempelig en heel begrijpelijk. En vooral puur en echt.”

Wat mis je als je niet gaat?

“Een unieke beleving en een zinnige invulling van de zondagochtend.”

Wanneer is het voor de organisatie geslaagd?

“Als we met elkaar trots kunnen zijn op wat we met elkaar bereikt hebben. Mede dankzij onze vijftig vrijwilligers en onze sponsoren.”

Wat hoop je te bereiken?

“Dat heel Alphen naar het Meer komt en dat men zegt: “Wat gaaf dat dit door de kerken wordt georganiseerd!” En dat iedereen het inspirerend en gaaf tegelijk zal vinden.”

“Bezoekers, van wie sommigen nooit in de kerk kwamen, waren vorig jaar geraakt, vooral door de vreugde en de eenheid die de viering uitstraalde.”

Hoe kijkt ds. Peter Smilde, wijkpredikant van de Maranathakerk, tegen het initiatief aan? Hij werkte vorig jaar mee aan het Pinksterfeest aan het Meer. Hij geeft antwoord op een aantal vragen:

Waarom is zo’n Zomerdienst een goede manier voor kerken om van zich te laten horen?

“Toen ik acht jaar geleden predikant werd in Alphen aan den Rijn, waar veel kerken en kerkjes zijn, had ik een droom: hoe zou het zijn als al die kerken eens per jaar samen zouden komen om te vieren en te beleven dat we allemaal één God dienen en één Heer belijden? Een gevoel van dankbaarheid en blijdschap maakte zich dan ook van mij meester, toen twee jaar geleden vier vrienden het plan opvatten om juist zoiets te vieren. Ik ben ervan overtuigd dat wij een Vader in de hemel hebben die er buitengewoon blij van wordt als Zijn kinderen af en toe over de grenzen van hun kerken heenstappen en samen komen in een soort familiereünie.”

Hoe kan in de Zomerdienst het evangelie worden verteld, ook aan mensen die niet (meer) in de kerk komen?

“Toen ik vorig jaar na afloop van het Pinksterfeest aan het Meer een aantal bezoekers sprak, waarvan sommigen nooit in de kerk kwamen, waren ze stuk voor stuk geraakt, vooral door de vreugde en de eenheid die de viering uitstraalde. Naast het evangelie in heldere en uitnodigende taal, speelden de muziek en de liederen hierbij een belangrijke rol. Maar naar mijn mening was het belangrijkste dat de Geest voelbaar waaide in de samenkomst. Ook kinderen hadden het buitengewoon naar hun zin en dartelden tussen de mensen door. Dat gun ik kerkgangers en niet-kerkgangers.”

En voor mensen die wél in de kerk komen, wat zou voor hen de meerwaarde kunnen zijn om naar de Zomerdienst te gaan?

Niets moet, alles mag. Persoonlijk moet ik altijd iets overwinnen om naar massale samenkomsten te gaan. Ik zie ook altijd op tegen familiereünies. Maar… mijn ervaring is dat ik nooit spijt heb als ik er toch geweest ben. Misschien fluistert de Heer deze zomer wel in jouw oor: “Kom op, stel je niet aan, ik nodig je persoonlijk uit. Mijn lichaam is groter dan jouw kerk!”

Marieke Roggeveen

Recent toegevoegd

Oudere berichten