“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Annelies Langhout

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Na acht jaar jeugdouderling zijn draagt de Koudekerkse Annelies Langhout (51) het stokje over. Zij stond (mede) aan de wieg van verschillende inspirerende activiteiten voor jongeren en hun ouders. Ze was een van de motoren van het tweemaal georganiseerde Kerstspektakel. Ze haalde de KIDS Express van het Nederlands Bijbelgenootschap en jeugdwerkorganisatie JOP naar Koudekerk. En ze bouwde de Bijbeltheek op: enkele kasten vol met materialen voor kinderen om met de Bijbel aan de slag te gaan. Daarnaast had ze een coördinerende rol in het jeugdwerk. En ondertussen begeleidde en begeleidt ze ook haar eigen twee kinderen Jos (nu 16) en Roos (14) op hun weg naar de volwassenheid.

Annelies, wat heeft jeugdouderling-zijn jou opgeleverd?
(Lachend:) “Veel frustratie!” (Serieus:) “Vooral heel veel leuke contacten met mensen van alle leeftijden! Het was bijzonder om dingen samen te organiseren met mensen, ook uit katholieke kring, die ik tot dan toe nog niet zo goed kende. Met andere ouders had ik vaak mooie gesprekken. Soms reageerden zij verrast als ze ontdekten dat ik als ouderling toch niet hele traditionele ideeën heb. Het moeilijkste was om echt contact te maken met jongeren tussen de 12 en de 18 jaar. In die leeftijdsfase gaan ze toch een tijdje hun eigen weg.”

Wat heeft jeugdouderling zijn jou gekost?
“Veel geduld. Mensen reageren vaak wel enthousiast op een leuk idee, maar daarmee heb je hen nog niet echt in beweging. Ik ben van nature iemand van niet lang aarzelen, van dingen aanpakken. Maar ik heb ontdekt dat je in het kerkenwerk kleine stappen moet zetten om andere mensen ook echt mee te krijgen…”

Wat verwacht je van de jonge generatie van nu?
Ik vind dat jongeren vandaag erg onder druk staan. Ze moeten in korte tijd hun diploma halen omdat ze anders een torenhoge studieschuld oplopen. Daarnaast moeten ze ook nog een baantje hebben om alle dingen te kunnen betalen die je als jongere van nu moet doen of moet hebben. Naar mijn idee krijgen jonge mensen te weinig ruimte om na te denken over waar het in het leven echt om gaat. Daarom maak ik me best wel zorgen over de toekomst van de kerk. Of de jongeren van nu nog gemotiveerd zullen zijn om ermee verder te gaan ? Ik weet het niet…
Overigens ben ik erg trots op mijn eigen twee kinderen. Ik vind dat zij zich goed staande weten te houden in de wereld van nu!”

Wat wil je meegeven aan andere jeugdwerkers in de kerk?
“Mijn advies: leg de lat voor jezelf en voor de jongeren niet te hoog. Maar ook: geef het als kerk nooit op om contact te zoeken met jonge mensen. Anders houdt het Verhaal op. En dat is niet de bedoeling.”

Willem Biesheuvel

Recent toegevoegd

Oudere berichten