Datum

19 nov 2023
Expired!

Tijd

19:00

Themadienst In Gods naam

 

In aansluiting op de gelijknamige theatervoorstelling van 25 oktober jl. met Bastiaan Ragas.

Na de theatervoorstelling ‘In Gods naam’ van 25 oktober jl. in Castellum, wordt op zondag 19 november om 19.00 uur in de Maranathakerk ook een dienst gehouden rond het thema ‘In Gods naam’. Voorganger is ds. Sara de Vries. De dienst is voor iedereen geschikt, ook als je de voorstelling niet hebt gezien. Weet je welkom!

Een terugblik op de voorstelling
Wat gaat de bekende acteur Bastiaan Ragas ons vertellen over zijn zoektocht naar God die hij de afgelopen vier jaar had? Wat verwachtte ik van de voorstelling ‘In Gods naam’? Ik had het niet zo scherp voor ogen en besloot de voorstelling maar gewoon binnen te laten komen.

Ook al vond ik ‘In Gods naam’ wat fragmentarisch van opzet, toch wisten Bastiaan Ragas en zijn tegenstem Yvonne van den Eerenbeemt mijn aandacht vast te houden. In liederen, tweespraken en interacties met het publiek brachten ze diverse Bijbelverhalen en -personages tot leven, zoals Mozes met het volk dat uit Egypte trok, Elia, David en Bathseba, de gelijkenis van de verloren zoon (wie is nu eigenlijk de verloren zoon?), de discipelen, Kaïn en Abel en Job. Door dit af te wisselen met verhalen en muziek uit het leven nu maakten ze duidelijk hoe relevant de Bijbel en de verhalen van toen nog steeds zijn, en wat we van de personages kunnen leren.

Wat is me bijgebleven? In een voorstelling die vooral ging over serieuze en herkenbare thema´s als eenzaamheid, verdriet, de innerlijke stem van angst en onzekerheid, voelde het zingen van het lied Malle Babbe als een ontlading. Ragas was in staat om ons als keurig Alphens publiek spoorslags om te turnen in een menigte die onbeschaamd en uit volle borst dit kroegenlied over compassie meezong. Met het verhaal over zijn overleden broer Roef bracht hij daarentegen weer een indrukwekkende stilte en rust in de voorstelling. “Laten we elkaar meer verhalen vertellen, want verhalen verdrijven de angst”, was zijn boodschap. Het lied ‘Als alles duister is’ was de opmaat naar een verrassend eindsalvo.

Kortom, In Gods Naam was voor mij een voorstelling waarbij de vraag ‘Waar vind je God?’ misschien meer tussen de regels door beantwoord werd dan in een expliciete boodschap. Niet opgelegd, maar verpakt. Want “de Bijbel geeft geen antwoorden maar stelt vragen, zoals ´wie zou jij zijn in dit verhaal?´”.

De voorstelling wordt in totaal 70 keer gespeeld in het hele land en is een productie van Nachtzon Media, in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Marina Kapteyn

Locatie: Maranathakerk, Raadhuisstraat 82, Alphen aan den Rijn.

Meer info: www.maranathakerkalphenaandenrijn.nl

Tags

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *