Datum

13 mei 2022
Expired!

Tijd

20:00

Kosten

€7,50
Boeken

Alle 7 goed

Muzikale voorstelling in de Lichtkring op 13 mei

‘Alle 7 goed’ is een actuele muzikale voorstelling over de zeven werken van barmhartigheid. Verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Dirk Overbeek presenteren in zeven delen de werken van barmhartigheid voor mensen van hier en nu.

Het is nog maar de vraag of naturisten wel zo blij zijn met de opdracht de naakten te kleden. Het Adamskostuum bevalt hun prima. En lang niet iedereen wordt even enthousiast bij het voorstel de vreemdeling te herbergen. Anders was ons asielbeleid wel humaner. En wie de hongerigen gaat voeden, moet rekening houden met diverse diëten. Weleens een gevangene bezocht? Een prikkelend intro. De redactie vroeg Kees Posthumus naar de achtergrond van deze voorstelling. 

Waarom dit thema?
Kees: “De zeven werken van barmhartigheid zijn niet van toen en daar, ze zijn van hier en nu. Ik geef ze een actuele invulling, een opfrissing. Dat doen Dirk en ik op een vrolijke, ontspannen en soms indringende manier. Iedereen kan iets goeds doen voor de wereld, voor andere mensen, voor de schepping. Deze zeven werken helpen daarbij. Je hoeft ze niet elke dag alle zeven te doen, alle goede daden helpen.”

Raakt die boodschap jou ook persoonlijk?
Kees: “Ja, alle zeven werken raken mijn leven, ik putte bij het schrijven van het stuk uit eigen ervaringen. Een van de werken is ‘het bezoeken van de gevangenen’. In januari 1984 zat ik zelf een maand in de gevangenis, als dienstweigeraar. Daar heb ik ervaren hoe ongelooflijk belangrijk bezoek is voor iemand die achter de deur zit. Mijn moeder kwam op bezoek, dat zal ik nooit vergeten. In de voorstelling zie je dat terug.”

Wat deed jullie besluiten om dit werk te schrijven?
Kees: “Ik maakte deze voorstelling voor het project Zeven, van De Roos van Culemborg. Het onderwerp: de zeven werken van barmhartigheid, zeven dingen die goed zijn om te doen. De Roos van Culemborg verzorgt elke twee jaar een geweldig programma met lezingen, publicaties, tentoonstellingen en ook een voorstelling rond een thema. Het was voor de organisatie lastig om dat van de grond te trekken in coronatijd, maar er zijn overal in het land activiteiten rond dit onderwerp. Wij spelen deze voorstelling tientallen keren, tot en met maart 2023.”

Wie zijn de makers van het programma?
Kees: “Ik schreef de tekst van de voorstelling en werkte er met veel plezier aan. Dirk Overbeek verzorgt de muziek, op accordeon en piano. Dirk studeerde vorig jaar af aan het conservatorium in Arnhem. Heleen Hennink is de regisseur, dit is mijn tiende voorstelling samen met haar.”

Tags

Meer informatie

Boeken