“Het platform met nieuws van en voor
kerkelijke gemeenten in de regio Alphen aan den Rijn.”

Actiegroep Alphen aan den Rijn bouwt mee aan verandering

Meer uit deze categorie

Het raadsel “mens”

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Psallite Deo! (1)

To access this post, you must purchase Jaarabonnement Kerken rond Rijn en Gouwe digitaal.

Na een jaar van het voeren van allerlei acties om het benodigde bedrag bijeen te brengen voor een drieweekse reis in de zomer van 2021 naar Oeganda – om daar mee te helpen aan de bouw van een kleuterschool – hoorde de actiegroep Alphen aan den Rijn op 16 maart dat de reis, vanwege corona, een jaar wordt uitgesteld. Dat neemt niet weg dat de redactie hen graag wil laten vertellen over dit project. 

“Jammer dat het project in 2021 niet doorgaat,” reageert de groep Alphense jongeren, leden van de Adventskerk en de Maranathakerk, “maar het is niet onverwacht. Als de reis wél was doorgegaan, waren we meer verbaasd geweest.” 

En dus kijken de jongeren nu uit naar de reis in 2022 en denken zij na over nieuwe acties om de annuleringskosten en andere bijkomende kosten bij elkaar te krijgen. De actiegroep Alphen aan den Rijn bestaat uit zes jongeren: Dirk Bruijnes, Loes Stigter, Martine Wielinga, Naomi van ’t Wout, Nienke Hoogendoorn en Ruben van ’t Wout en twee leiders: Rob Wielinga en Peter van ’t Wout. Samen met nog dertig andere Nederlandse jongeren bouwen zij in de zomer van 2022 mee aan een kleuterschool in Oeganda, een project van World Servants. 

World Servants

Onder het motto ‘Bouwen aan verandering’ biedt World Servants al 35 jaar ondersteuning bij de realisatie van noodzakelijke gebouwen in ontwikkelingslanden. Jaarlijks bouwen 800 à 900 jongeren met World Servants aan verandering. Zij bouwen mee aan een school of kliniek en dragen zo bij aan het werk van een lokale ontwikkelingsorganisatie. Op die manier zorgen ze voor blijvende verbetering van de levensomstandigheden in een ontwikkelingsland.

Verandering

Vier leden van de actiegroep Alphen aan den Rijn vertellen over hun motivatie en ervaringen. “World Servants gelooft dat Jezus ons heeft geleerd om te dienen,” begint Rob Wielinga (leider) te vertellen. “Dit geloof ik ook en daarom ga ik graag als leider met een groep jongeren op pad om te bouwen aan verandering in hun en mijn leven, maar voornamelijk in de levens van mensen die minder kansen dan wij hebben in deze wereld. Het mooie is ook dat de projecten worden geleid door lokale aannemers, je helpt dus ‘alleen’ maar. Verder blijft World Servants na afronding van een project zeker nog vijf jaar betrokken bij het project, voor een duurzaam effect. Je bouwt dus echt aan verandering.”

Versleten bedstee

Martine Wielinga (dochter van Rob) is al een keer eerder mee geweest met een werkvakantie van World Servants. “Je komt nooit hetzelfde terug”, is haar ervaring, “allerlei kleine dingen die je vroeger over het hoofd hebt gezien, ga je dan waarderen. Zoals douchen, toen ik weer thuis was, ben ik korter gaan douchen en dit doe ik nu nog steeds. Mijn blik op de wereld is echt veranderd. Wat ik nooit zal vergeten, is de overnachting in een klein dorpje. Mijn gastgezin woonde in een, voor hun begrippen, ‘luxe huisje’ dat was gebouwd van stenen. In de kamer stond een oude stoel met kleren erop en een versleten bedstee met een lattenbodem en een dun laagje schuim. Met twee anderen uit de groep hebben we die nacht op de latjes van de lattenbodem geslapen. Die mensen hebben zo weinig, en dan mag ik nog bij ze slapen… Heel bijzonder.” 

Mooiere wereld

“Het lijkt mij een heel bijzondere ervaring,” vervolgt Loes Stigter. “Je bent in een heel andere omgeving en dan zal ik mijzelf best wel eens afvragen: waar ben ik beland? Er is bijvoorbeeld geen toilet, je moet boven een putje hangen, dit zal best wel even moeten wennen… Maar ik vind het vooral supermooi dat ik dit mee kan maken en dat ik op deze manier iets voor anderen kan betekenen. Voor ons is een dak boven ons hoofd en naar school kunnen gaan vanzelfsprekend. In ontwikkelingslanden is dat niet zo en ik wil graag mijn steentje bijdragen om dat te veranderen. Ik kijk er erg naar uit en ik hoop er veel van te leren!” Ook Dirk Bruijnes kijkt uit naar de werkvakantie. “Het lijkt mij een mooie ervaring om op deze manier een steentje bij te mogen dragen aan een mooiere wereld. Dat de reis nu een jaar is uitgesteld is vooral jammer voor de mensen daar. Voor hen is de teleurstelling veel groter dan voor ons.”

Martine Wielinga: “Na de eerste reis is mijn blik op de wereld echt veranderd”

IJzer vlechten

De acht Alphense jongeren gaan meehelpen bij de bouw van een kleuterschool, bestaande uit drie klaslokalen, een toiletblok en een keuken. Door een explosieve groei van het aantal kinderen dat naar school gaat is het huidige schoolgebouw te klein geworden. Martine vertelt dat ze bij haar eerste reis na aankomst dacht: “Help, ik ben helemaal niet handig! Maar je wordt goed begeleid en je moet het gewoon doen: stenen bakken, stenen doorgeven, cement maken, ijzer vlechten, muurtjes stuken… Je bent echt als een bouwvakker aan het werk. Op de laatste dag was er een afsluiting met pannenkoeken, ik weet nog dat ik dacht: ik wil niet naar huis, ik wil het afmaken. Het is gewoon mooi om mee te helpen aan de bouw van een school waar kinderen, die je drie weken om je heen hebt gezien, daar dan naar toe kunnen gaan. Na een jaar zag ik foto’s van de school die dan helemaal af is. Je ziet dan kinderen zitten in het lokaal waaraan jij hebt meegebouwd… Super!” 

Teambuilding

Het is de bedoeling dat de groep zich ook met de kinderen zelf bezighouden: Bijbelverhalen uitbeelden, knutselen, spelletjes doen… Ook krijgen de jongeren in de weekenden de kans om een boottocht te maken, een hoofdstad te bezoeken, de jungle in te gaan of om een nachtje bij iemand in het dorp te logeren. De kosten voor deze drieweekse werkvakantie (reis, visum, verblijf en bouwmaterialen) moeten de deelnemers zelf betalen. Zij worden gesponsord door familie en vrienden en voeren ook allerlei inzamelingsacties, onder meer met de verkoop van speculaas met Sinterklaas, kerstpakketten, stroopwafels en zelfgemaakte jam. “En nu gaan we nog nadenken over nieuwe acties,” vertelt Rob, “er zijn extra kosten gemaakt vanwege de annulering van de reis. Misschien een diner of een concert, we hebben meerdere plannen in de ‘koelkast’ en halen deze eruit als corona voorbij is. Voor de teambuilding zullen we meerdere keren bij elkaar komen en via ons Facebookaccount en de website van de kerk houden we de gemeente op de hoogte, maar vooral kijken we uit naar onze reis naar Cinya Oeganda, die nu gepland staat gepland van 16 juli tot 5 augustus 2022.”

Marieke Roggeveen

Recent toegevoegd

Oudere berichten